Aanrader: de beeldentuin van Hugo Voeten

Tureluurster/ augustus 5, 2024/ Geen categorie/ 2 commentaren

 

               

Ooit van de man gehoord?
Nee, veronderstel ik.

Hugo Voeten was een rijke industrieel (1940 – 2017) met een passie voor kunst. In 2005 verkocht hij zijn concern aan Delhaize. De winst die hij daarbij maakte, bood hem de gelegenheid om zijn kunstdroom om te zetten in werkelijkheid.
Meneer Voeten verzamelde ongeveer tweeduizend werken. Een gedeelte ervan is te vinden in de oude bloemmolens van Herentals (nu het Art Centrum Hugo Voeten), een ander stuk in de Beeldentuin in Geel, een privaat park van ongeveer vijftien hectares, waarvan een gedeelte werd aangelegd door de beroemde Jacques Wirtz.

Wij bezochten de beeldentuin een eerste keer in 2021 (met coronabeperkingen) en waren zo gecharmeerd dat we afgelopen weekend weer naar de Kempen trokken.
De nabestaanden van Voeten doen er alles aan om zijn concept te bewaren. De heer Voeten wilde geen naamplaatjes bij de kunstwerken. Hij ging voor beleving. De bezoeker dwaalt door de tuin en ‘botst’ op de kunstwerken. ‘Mooi’ is moeilijk voorspelbaar. Hugo Voeten was eigenzinnig. Soms begrepen we zijn keuzes, soms niet, maar eigenlijk doet dat er niet zo veel toe.  Net als de eerste keer werden we verrast en overdonderd door de combinatie ‘park’ en ‘kunst’.

Wat ook werkt? De rust op het domein. Er hangt een familiale sfeer, en er wordt slechts een beperkt aantal bezoekers toegelaten (met reservatie). Geen ambtenarengedoe, geen bediendes die er hun ‘uren kloppen’. Nabestaanden met kennis van zaken maken de dienst uit.

Wij combineerden de beeldentuin met een bezoek aan Herentals. Als kind was ik fan van coureur ‘Rik Van Looy van Herentals, de keizer van de wereld …’ Die koerste nog in mijn geboortedorp en kleedde zich om in het café van mijn grootmoeder.
Jammer genoeg is Herentals een scheet in een fles. Groeien ging er vóór behoud en vóór sfeer. Jammer! We hadden natuurlijk het museum van Voeten kunnen bezoeken, maar twee tentoonstellingen op één dag leek ons van het goede te veel.
Westerlo/Tongerlo is een betere keuze. De abdij is prachtig, en er valt veel te wandelen rondom.  In Brasserie Torenhof vind je alles wat je nodig hebt om je op de been te houden😉

 

Deel dit bericht

  1. Heel fijn die aanraders van u! Dankjewel!

    1. Met plezier gedaan, Nathalie!

Reageer hier