Het citaat van de maand
Het is de truc om te zien wat iedereen heeft gezien,
maar te denken wat niemand heeft gedacht.
Albert Szent-Györgi (1893 – 1986)
Szent-Györgi kreeg in 1937 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor zijn ontdekkingen in verband met de biologische verbrandingsprocessen. Het essay dat daarover zou kunnen geschreven worden, ga ik hier samenvatten in één zin: de man is de ontdekker van vitamine C en hielp door die ontdekking scheurbuik de wereld uit.
..Op de vraag hoe dat in zijn werk was gegaan, antwoordde hij met bovenstaand citaat.
Best een eigenaardige uitspraak voor een wetenschapper. Zelf zou ik zoiets eerder uit de mond van een kunstenaar of een schrijver verwachten. Die léven bij de gratie van rare hersenkronkels.
…Misschien zat er wel iets van een kunstenaar of schrijver in meneer Szent-Györgie. Hij zag er behoorlijk hip en lustig uit (Wolkers-type), reisde de halve wereld rond en versleet vier vrouwen.
…Behoorlijk bizar… een man van zijn kaliber die vier huwelijken nodig heeft om bij de juiste vrouw te geraken. Ik kan daar maar één conclusie uittrekken: vrouwen zijn moeilijker te doorgronden dan vitamines en scheurbuik!
…
goede wetenschap begint met verwondering en willen weten, goede liefde ook?
Dat is een fantastisch mooie samenvatting, Vera!
Wat een ouderwetse paternalistische conclusie! Een man die vier vrouwen nodig had om aan de juiste vrouw te komen!!! in dezelfde logica zou je kunnen redeneren dat hij misschien het zoeken moe was en er zich bij neerlegde dat het toch geen zin meer had om verder te zoeken en dus maar aanmodderde voor de rest van zijn leven . En als je het verhaal omdraait waren er misschien drie vrouwen die vonden dat de man onvoldoende scoorde met zijn wereldvreemde wetenschappelijk gedoe het voor bekeken hielden, tot er een vierde kwam die, misschien uit medelijden de schooier uit de goot hield. Wie zal het zeggen? Niemand!
Het kan allemaal, Pol, maar volgens mij pak je het te serieus op…
Nice one!
Was het niet Einstein die zei “Logica brengt je van A naar B, fantasie brengt je overal”? Is quantumfysica niet de meest vreemde hersenkronkel die momenteel in het collectieve brein kronkelt?
Ik geloof dat de wetenschapper en de ‘kunstenaar’ meer gemeen hebben dan algemeen wordt aangenomen.
Klopt! Al geldt dat – naar mijn gevoel – meer voor de wetenschappers van vorige generaties dan voor de huidige.
Mooi citaat!
Het werd me afgelopen weekend netjes geserveerd…